Tijdens mijn coachingsessies is de meest gestelde vraag die ik krijg hoe ik Bitcoin uitleg aan anderen. Anders gezegd, wat is Bitcoin? Na vele interessante gesprekken daarover heb ik besloten om er een blog post aan te wijden. Dit artikel is volledig geïnspireerd door en vrij vertaald uit het Engelstalige artikel van Bitcoin Magazine.
Wat is Bitcoin?
Bitcoin is open source, toegankelijk voor iedereen en peer-to-peer programmeerbaar geld. De voorraad is hard beperkt tot 21 miljoen munten, wat niet kan worden gewijzigd. Het netwerk is peer-to-peer en transacties vinden rechtstreeks tussen gebruikers plaats, zonder tussenkomst van een centrale bank. Deze transacties worden geverifieerd door netwerknodes via cryptografie en vastgelegd in een openbaar gedistribueerd grootboek genaamd een blockchain.
De verschillende mogelijkheden worden onthuld wanneer je in het konijnenhol duikt, en de reis zal boeiend zijn. Met deze blogpost kun je starten met het leren over het doel van Bitcoin, wie de munten creëert en of het echt geld is, inclusief praktisch advies over het kopen van bitcoin en hoe je je munten veilig kunt bewaren.
Bitcoin (met een hoofdletter B) verwijst naar het protocol, de software en het netwerk, terwijl bitcoin (met een kleine letter b) de oorspronkelijke geldvorm beschrijft.
Oorsprong van Bitcoin
Onthuld door een mysterieus persoon of een groep bekend als Satoshi Nakamoto, is het de eerste cryptocurrency ooit gemaakt en werd het in detail beschreven in het whitepaper dat op 28 oktober 2008 werd gepubliceerd. Een digitale versie van contant geld, dat in fysieke vorm inherent peer-to-peer is, was het moeilijkste om te bouwen, en het genie van Satoshi was om bestaande technologie en processen te combineren om het blijvende probleem van dubbele uitgaven van digitale valuta op te lossen zonder te vertrouwen op een derde partij.
Niemand kent de ware identiteit van Satoshi, die in 2011 verdween en het project overliet aan vrijwilligers om uit te breiden en te upgraden. Daarom is het eerlijk om te zeggen dat Bitcoin geen enkele leider heeft en zonder een CEO kan overleven en gedijen.
Hoe werkt het?
Wanneer gebruikers bitcoin verzenden of ontvangen wordt hun transactie naar het netwerk van knooppunten gestuurd. Elk knooppunt ontvangt het bestand en controleert of het legitiem is. Zodra dit is geverifieerd wordt het toegevoegd aan de zogenaamde Mempool en vervolgens doorgegeven aan de andere knooppunten in het netwerk. De Mempool slaat geldige, maar nog niet bevestigde transacties op. Miners (mijners of delvers in het Nederlands) groeperen vervolgens die transacties en creëren een blok van transacties, waarbij ze meestal de transacties met de hoogste kosten als eerste selecteren. Elk blok is gecodeerd met een blok hoofd, transactieteller en transacties, waarin ondersteunende informatie over de transacties en de hashes wordt vermeld.
Miners concurreren met elkaar om als eerste het volgende blok aan de blockchain toe te voegen. De miner of mining-pool met de meeste rekenkracht heeft de beste kans om dit te doen, maar dat is niet bepaald. Transacties worden bevestigd en nieuwe blokken worden toegevoegd dankzij een proof-of-work (PoW) consensusalgoritme dat vereist dat miners een geldige hash onder een door het netwerk ingestelde doel vinden. De succesvolle miner wordt beloond met nieuwe bitcoin als beloning voor het beveiligen van het netwerk; dit staat bekend als de blokbeloning en het is hoe nieuwe munten worden aangemaakt. Elk blok is gekoppeld aan het vorige blok en creëert zo een keten van blokken die cryptografisch een openbaar register van geldige transacties vaststellen dat niet kan worden gewijzigd (onveranderlijk) zonder het blok en de blokken erna te wijzigen.
Het is het vermelden waard dat het protocol de regels definieert en PoW bepaalt hoe deze regels worden gevolgd. PoW wordt beschouwd als een van de meest beveiligde oplossingen voor het Byzantijnse generaalsprobleem, een meer academische term voor het oplossen van het probleem van dubbele uitgaven zonder te vertrouwen op een derde partij. Gebruikers hoeven niet precies te weten hoe Bitcoin werkt, net zoals ze waarschijnlijk niet weten hoe internet werkt, ondanks het gebruik ervan. Het is echter nuttig om de basisprincipes te begrijpen omdat dit hen helpt te begrijpen waarom Bitcoin belangrijk is.
Waarom is het revolutionair?
De technologie achter Bitcoin maakt een vertrouwensloos economisch systeem mogelijk, waar grenzeloze financiële transacties kunnen worden voltooid zonder tussenpersonen. Terwijl traditionele bank- en betalingssystemen sterk vertrouwen op vertrouwen, biedt Bitcoin een uitweg uit dit systeem, zonder derde partij om het probleem van dubbele uitgaven op te lossen en eigenschappen zoals censuurbestendigheid, onveranderlijkheid en decentralisatie te handhaven.
Dit raamwerk heeft de creatie en implementatie van een systeem mogelijk gemaakt dat effectief losgekoppeld is van overheidscontrole, waardoor voor het eerst in de geschiedenis een revolutionaire scheiding van geld en staat wordt gerealiseerd. Bitcoin doorbreekt alle modellen waaraan we gewend zijn, te beginnen met verminderde staatsmacht en controle, de precieze reden waarom regeringen en hun gelieerde mainstream media desinformatie, angst en twijfel over Bitcoin verspreiden.
Eén van de meest revolutionaire eigenschappen van Bitcoin is dat het echte digitale schaarste biedt, wat het tot een waardevol opslagmiddel maakt; censuurbestendigheid als een garantie dat iedereen het op elk moment en overal kan gebruiken, zonder discriminatie; definitieve afwikkeling, wat bijna onmiddellijk zorgt dat transacties onomkeerbaar zijn. De definitieve afwikkeling van Bitcoin is nog steeds een breed onderschatte eigenschap, terwijl het een geldig alternatief vertegenwoordigt voor meer traditionele betaalmethoden zoals Mastercard-creditcards en SWIFT als de onderliggende structuur van bankbetalingen. Deze meer conventionele betalingssystemen kunnen tot zes maanden duren om af te wikkelen, terwijl een typische Bitcoin-transactie binnen 10 minuten tot enkele uren wordt voltooid.
Waar wordt Bitcoin voor gebruikt?
Lange termijn spaardoelen: De volatiliteit van Bitcoin heeft de aandacht getrokken van hebzuchtige investeerders die bijdragen aan snelle prijsstijgingen. Ze beginnen met kopen uit hebzucht, maar blijven vanwege de belofte, wat betekent dat Bitcoin in de loop der tijd een stabiel netwerk van enthousiastelingen wordt die hun inheemse activa niet gemakkelijk zullen verkopen, waardoor de soliditeit wordt verbeterd.
Handel: Net als elk waardevol bezit, is Bitcoin de afgelopen jaren een van de meest verhandelde investeringen geworden. Er zijn tal van hulpmiddelen beschikbaar voor iedereen die wil beginnen met handelen, en veel handelaren hebben het tot hun belangrijkste inkomstenbron gemaakt door strategieën te leren om te profiteren van de bekende volatiliteit. Het gemeenschappelijke doel van handelaren is niet om hun kapitaal in fiat-termen te laten groeien, maar om hun bitcoin-bezit te vergroten.
Inflatiebescherming: Misschien wel de meest actueel genoemde use case van Bitcoin als het gevolg van de huidige geopolitieke spanningen in Oekraïne en Israël, de sterk gestegen beleidsrente en de macroeconomische onzekerheden als gevolg daarvan. Bitcoin heeft zich ontwikkeld als een bescherming tegen langdurige inflatie. In tegenstelling tot traditionele valuta die in de loop van de tijd koopkracht verliezen, heeft de cryptocurrency bewezen bestand te zijn tegen dergelijke marktomstandigheden dankzij eigenschappen zoals schaarste, toenemende technologische toegankelijkheid en duurzaamheid.
Geldoverschrijving: Door het verwijderen van tussenpersonen en het mogelijk maken van grensoverschrijdende betalingen via het Lightning Network, groeit Bitcoin als een instrument om geldoverschrijvingen te vergemakkelijken. Een voorbeeld hiervan is de groei van geldoverschrijvingen in El Salvador, waar de cryptocurrency in 2021 werd aangenomen als wettig betaalmiddel en geldoverschrijvingen goed zijn voor 24% van het bruto binnenlands product van El Salvador. Het land zou een testmarkt kunnen vertegenwoordigen voor internationale geldoverschrijvingen in andere landen.
Onderpand: Gedecentraliseerde financiën (DeFi) is een opkomende en snelgroeiende tak van de financiële sector die wordt gebruikt voor het veiligstellen van hypotheken, herfinanciering en andere diensten waar Bitcoin kan worden gebruikt als onderpand om fondsen in verschillende valuta of activa veilig te stellen. Hoewel dit voor velen die traditionele financiële diensten aanbieden nog onduidelijk is, is Bitcoin als onderpand al operationeel en wijdverspreid in gebruik bij cryptocurrency-supporters.
Betalingen: Er zijn zogenaamde Layer 2 (L2) protocollen ontwikkeld om het schaalbaarheidsprobleem aan te pakken en snellere en goedkopere off-chain betalingen aan te bieden dan de basislaag van Bitcoin (L1). De twee beste ontwikkelde praktijkvoorbeelden zijn het Lightning Network en het Liquid Network.
Monetisatie van energie: Wat traditioneel wordt gezien als een groot probleem vanwege het overmatige energieverbruik van mijnbouw, wordt een voordeel voor Bitcoin. Het idee is om overmatige hernieuwbare energieproductie te benutten, het overschot aan energie-output te monetiseren en het project schoner en kosteneffectiever te maken. Mijnwerkers zijn bijzonder geschikt voor een dergelijk systeem, omdat ze zich kunnen verplaatsen naar gebieden waar de energie beschikbaar is, zelfs in afgelegen gebieden, om hiaten op te vullen en zo een overgang naar schone energie te bevorderen.
Is Bitcoin een veilige investering?
Na de vraag 'Wat is Bitcoin?' is dit de tweede meest gestelde vraag die mij wordt gesteld als het gesprek gaat over het wel of niet investeren in dit activum. Hieronder worden een aantal voor- en nadelen genoemd van Bitcoin als investering die je kunnen helpen om zelf antwoord te geven op deze vraag.
Voordelen:
Het wordt beschouwd als een veilige investering, voornamelijk omdat het in de loop der tijd zeer beveiligd is geworden dankzij zijn SHA-256-algoritme, dat is ontworpen door de Amerikaanse National Security Agency (NSA). Geen enkele andere cryptocurrency kan dezelfde mate van veiligheid claimen; het blockchain-netwerk van Bitcoin is nog nooit gehackt, en naarmate de tijd verstrijkt en er meer blokken aan de keten worden toegevoegd, wordt het steeds moeilijker om aan te vallen.
De aanbod- en uitgiftesystemen zijn geprogrammeerd volgens het protocol, en deze voorspelbaarheid is een belangrijk kenmerk. Zolang de economische wetten van vraag en aanbod worden gerespecteerd, zullen de eigenschappen van schaarste blijven gelden.
Bitcoin is ook uniek en veilig als privébezit, omdat het, eenmaal in je bezit en correct opgeslagen, niet van je kan worden afgenomen. Het vertrouwt niet op lokale autoriteiten of juridische systemen om het te beschermen; in plaats daarvan wordt het beveiligd door de natuurlijke prikkels van de deelnemers in het netwerk. Investeerders moeten ook overwegen dat hun bitcoin veiliger is in hun cryptografisch beveiligde portemonnee dan hun contanten in een bank, waar het opnieuw kan worden uitgeleend.
Als we het Lindy-effect overwegen, waarbij de levensverwachting van een technologie evenredig is aan de huidige leeftijd ervan, kunnen we verwachten dat Bitcoin nog minstens 12 jaar zal blijven bestaan. Bovendien, ondanks herhaaldelijke verklaringen van zijn ondergang in het verleden, lijkt het erop dat Bitcoin hier is om te blijven, en we kunnen verwachten dat het nog veel langer zal bestaan.
Bekende publieke figuren, invloedrijke investeerders en ondernemers zouden niet zo ver zijn gegaan in hun steun voor Bitcoin als ze niet geloofden dat het blijvend is. Jack Dorsey, Elon Musk, Michael Saylor, Ray Dalio, Marc van der Chijs en verschillende andere VIP's hebben Bitcoin toegevoegd aan de reserveactiva van hun bedrijven, vaak ter vervanging van goud en kasreserves, naast het bezit van het activum in hun persoonlijke portefeuilles.
Nadelen:
Prijsvolatiliteit wordt vaak gezien als een belangrijk punt van zorg voor potentiële investeerders, maar velen zullen betogen dat dit eigenlijk een kenmerk is en geen nadeel. Ten eerste is bitcoin nog steeds een relatief nieuwe activaklasse en is daardoor gevoelig voor aanzienlijke prijsschommelingen. De prijsvolatiliteit is in de loop der tijd afgenomen en deze trend wordt verwacht door te zetten naarmate het activum volwassener wordt. Bovendien zijn prijsschommelingen doorgaans van korte duur, en de prijs heeft de neiging op de lange termijn te stijgen, met name als we kijken naar een meerjarige grafiek waarin de opwaartse trend duidelijk wordt.
Wanneer je er voor kiest om Bitcoin in een eigen (hardware) wallet te bewaren is een veelgenoemd nadeel dat je de private keys die toegang geven tot je wallet kunt verliezen. Daarmee raak je als het ware de unieke sleutels van je Bitcoin-portemonnee kwijt, waardoor je permanent de toegang tot je Bitcoin-vermogen verliest. De private sleutels zijn de geheime codes die nodig zijn om transacties te autoriseren en om Bitcoins over te dragen. Ze fungeren als het eigendomsbewijs van je Bitcoin. Als je deze private sleutels kwijtraakt, bijvoorbeeld door een hardwareprobleem met je opslagapparaat of door verlies van toegang tot je portemonnee, kun je de Bitcoins in die portemonnee niet meer herstellen. Dit is een onomkeerbaar en potentieel financieel verlies. Er is geen centrale autoriteit of wachtwoordherstelservice voor Bitcoin, dus het is cruciaal om je private sleutels op een veilige plaats te bewaren en ervoor te zorgen dat ze niet verloren gaan. Dit is een belangrijke verantwoordelijkheid voor Bitcoin-gebruikers en een aspect dat aandacht vereist bij het beheren van je digitale activa.
Technische obstakels zijn normaal voor nieuwe technologieën en de leercurve van Bitcoin kan ontmoedigend zijn voor nieuwkomers. Het gebruik van portefeuilles, sleutels, apps en alle bijbehorende accessoires wordt echter gemakkelijker met de tijd en dankzij de bijdragen van bedrijven aan een betere gebruiksvriendelijkheid.
Hoe genereert Bitcoin geld?
Het netwerk van Bitcoin werkt met goed doordachte prikkels die ervoor zorgen dat miners worden beloond met bitcoin om het in stand te houden. In het begin werd Bitcoin gemijnd door reguliere node-operators die eenvoudigweg hun computercentrale verwerkingseenheid (CPU) inzetten om het volgende blok te vinden, op dezelfde manier waarop Satoshi de eerste blokken mijnde. Node-operators werden aangemoedigd om hun elektriciteit te gebruiken om het netwerk uit te breiden door nieuwe blokken toe te voegen aan de langste keten en werden beloond met bitcoin.
Dit proces wordt 'proof of work' genoemd en het is het essentiële consensusalgoritme dat de ruggengraat van het netwerk vormt en het de hoogste beveiliging biedt. Naarmate er nieuwe nodes aan het netwerk werden toegevoegd en begonnen te concurreren om blokbeloningen te ontvangen, was de standaard CPU-kracht niet langer voldoende. In meer dan tien jaar tijd moesten miners overstappen van grafische verwerkingseenheden (GPU's) naar de huidige op applicatiespecifieke geïntegreerde schakelingen (ASIC's) mijnapparaten om te concurreren met andere miners en het volgende blok sneller te vinden.
In wezen is dit hoe Bitcoin geld genereert via een dergelijk prikkelsysteem. Hoeveel kost het om één bitcoin te produceren? Verschillende elementen moeten worden overwogen om te beoordelen of minen winstgevend is, van de kosten van elektriciteit tot de mijndifficulteit (een automatische aanpassing die nodig is om de blokgeneratietijd op ongeveer 10 minuten te houden) en de blokbeloning.
Het wordt geschat dat met een block beloning van 6.25 BTC, een moeilijkheidsgraad van 27.5 biljoen hashes, $0.15 per kilowattuur (kWh) en een energie-efficiëntie van 45 joules per terahash, de kosten om 1 BTC te produceren ongeveer $35.500 bedragen.
Oké, dus Bitcoin is vergelijkbaar met goud?
Bitcoin vertoont vergelijkbare monetaire eigenschappen als goud en wordt vaak aangeduid als digitaal goud. Het proces voor het produceren van beide goederen is vergelijkbaar. Goud wordt gedolven en uit de grond gehaald met behulp van energie-intensieve machines, terwijl nieuwe bitcoins worden gedolven met behulp van energie-intensieve computers. Het mijnproces dat ze beide ondergaan, is wat hen met elkaar verbindt, samen met stijgende marginale kosten als gevolg van meer partijen die willen delven, wat het delven moeilijker maakt. Dit betekent dat mijnen een onvervalsbaar kostbaar concept is, zoals cryptograaf en computerwetenschapper Nick Szabo uitlegt.
Beide goederen zijn schaars, maar niemand weet de totale voorraad van goud, terwijl we weten dat er slechts ongeveer 21 miljoen bitcoins in omloop zullen zijn. Goud heeft relatieve schaarste, wat betekent dat het schaars is in verhouding tot de hoeveelheid energie die wordt ingezet om het te delven. Bitcoin heeft absolute schaarste, wat betekent dat het eindig is. Ongeacht hoeveel energie wordt uitgegeven aan delven, zal het netwerk blijven nieuwe blokken uitgeven tegen hetzelfde tempo en met een harde limiet.
Bitcoin kan eenvoudig worden geverifieerd en gecontroleerd vanwege zijn grotendeels onveranderlijke en programmeerbare protocol, in vergelijking met fysieke activa zoals goud die veel moeilijker te controleren zijn. Ze zijn beide gedecentraliseerde vormen van geld die onafhankelijk van elke tussenpartij kunnen worden vastgehouden. Zowel bitcoin als goud worden vaak aangeduid als hard geld, iets dat iedereen graag wil behouden omdat het robuust, betrouwbaar en veilig is.
Is Bitcoin geld?
Van het gebruik van grondstoffen zoals graan tot kostbare metalen zoals goud en vervolgens door de overheid gecontroleerde fiat-valuta's, is geld altijd beschouwd als een middel dat waarde-uitwisseling vergemakkelijkt tussen deelnemers in een economie. In de loop der tijd is de definitie van geld verschoven om een aantal belangrijke eigenschappen op te nemen, zoals fungibiliteit, duurzaamheid, draagbaarheid, deelbaarheid en stabiliteit, die allemaal van toepassing zijn op bitcoin, behalve stabiliteit op dit moment. Als we schaarste en andere eigenschappen zoals censuurbestendigheid, programmeerbaarheid en decentralisatie toevoegen, komt bitcoin dicht in de buurt van het meest perfecte type geld ooit gecreëerd, zoals hieronder wordt benadrukt.
Hoewel we geleerd hebben dat alleen fiat-valuta's geld zijn, was dit niet het geval tot 1971, toen de Amerikaanse president Richard Nixon besloot om de omzetbaarheid van de Amerikaanse dollar in goud niet langer te handhaven. Tegenwoordig wordt ons geld digitaal gecreëerd, en wat we in onze bankrekening controleren, is bijvoorbeeld een eenvoudige vermelding in het bankgrootboek. We weten zelfs niet of er daadwerkelijk echt geld aan de andere kant van het grootboek wordt gehouden.
Bitcoin vertegenwoordigt de puurste vorm van geld, zonder fysieke eigenschap. Hoewel het ook een vermelding is in een grootboek, als we een niet-bewaarde portemonnee gebruiken (die niet wordt beheerd door een derde partij maar door onszelf), bezitten we toegang tot het via de privésleutel, en niemand kan dat geld van ons afnemen. Dit is de reden waarom Bitcoin vluchtelingen helpt om oorlogen en autoritaire regeringen te ontvluchten wanneer de lokale fiat-valuta niet beschikbaar wordt gesteld door een natie die activa zonder tegenspraak kan bevriezen.
Is Bitcoin een goede investering?
Bij een activum dat zo snel in waarde stijgt als bitcoin, is zo'n vraag onvermijdelijk. Als we alleen naar de prijsontwikkeling kijken, is het duidelijk dat er meerdere extreme bubbelfases zijn geweest, gevolgd door enorme prijsdalingen. Ondanks de enorme groei die bitcoin in de loop der jaren heeft laten zien en de prijs die in november 2021 een all-time high (ATH) van bijna $68.000 bereikte, is het potentieel van bitcoin om verder te groeien zeer sterk - vaak aangeduid als Number Go Up (NGU) technologie, strikt verbonden met het halveringsevenement dat de productie van blokken halveert, waardoor het telkens schaarser en daardoor waardevoller wordt.
Wanneer bitcoin een nieuwe ATH bereikt, zijn potentiële investeerders geneigd te geloven dat het te laat is om in bitcoin te investeren omdat de prijs al ontoegankelijk is. Echter, de prijs van bitcoin heeft hen telkens weer ongelijk bewezen door elke keer hoger te groeien. Mocht de prijs $100.000 of $1 miljoen bereiken, dan maakt het mensen niet uit of ze hebben gekocht op $2.000, $20.000 of zelfs $60.000. Het belangrijkste is dat je bitcoin hebt gekocht en hebt deelgenomen aan de waardestijging. Uiteraard, als dat scenario zich voordoet, geldt: hoe meer bitcoin je hebt, hoe beter.
Zowel financiële instellingen als banken bieden steeds vaker bitcoin aan in hun beleggingsportefeuilles, wat suggereert dat bitcoin hier is om te blijven en gestaag stijgt in marktkapitalisatieranglijsten in vergelijking met bijvoorbeeld goud. Gezien het feit dat fiat-valuta's blijven verliezen aan koopkracht en bitcoin, daarentegen, blijft laten zien dat het bestand is tegen marktomstandigheden en in de loop der jaren in waarde stijgt, kunnen investeerders snel hun conclusies trekken. Het is altijd een goede praktijk om een activum dat je besluit te investeren te begrijpen, en deze blogpost zou je de essentiële informatie moeten bieden om te beoordelen of bitcoin de moeite waard is als investering.
De Bitcoin prijs is hoog, zijn de goedkopere cryptomunten een alternatief?
Om maar gelijk te beginnen met het belangrijkste antwoord op deze vraag; bitcoin is een zeer verdeelbaar activum, wat betekent dat een fractie van een munt kan worden verworven. De kleinste fractie van een bitcoin is een satoshi, gelijk aan 0.00000001 BTC, en als de waarde van bitcoin blijft stijgen, zullen satoshi's waarschijnlijk de nieuwe standaard uitwisselingsmiddelen zijn. Het is dan ook zinvol om ze te gaan verzamelen als je geen hele bitcoin kunt betalen.
Pas op dat je niet wordt misleid door deze eenheidsbias, waarbij we eerder geneigd zijn om een hele eenheid van een bepaalde valuta te kopen dan een fractionele hoeveelheid. Veel nieuwkomers hebben het onterechte idee dat BTC te duur is en kijken daarom naar "goedkopere" alternatieve munten waarvan ze meer eenheden kunnen bezitten. Een goedkopere activa betekent niet per se een betere waarde. Dit is een concept waarmee veel crypto-investeerders helaas in aanraking zijn gekomen door hun geld te verliezen in dubieuze projecten waarin ze hebben geïnvesteerd omdat ze goedkoop waren.
De opkomst van alternatieve munten (altcoins) heeft de deur geopend naar aanvullende investeringsactiva in de cryptocurrency-wereld. Bitcoin wordt gezien als te duur om te kopen, dus nieuwe investeerders zijn geneigd hun geld in altcoins te steken die naar hun mening een hoger groeipotentieel hebben. Deze strategie is herhaaldelijk onjuist gebleken, en nieuwe investeerders hebben vaak geld verloren omdat ze hebben geïnvesteerd op basis van prijs in plaats van de degelijkheid van een project. De extreme speculatie die plaatsvindt in de cryptomarkten heeft kleine investeerders ertoe aangezet de goedkoopste munten te kopen omdat ze geloven dat deze in waarde zullen stijgen, ongeacht hun werkelijke gebruik en fundamenten. Dit leidt tot veel riskantere investeringen en het kopen en vasthouden van altcoins.
Altcoins hebben doorgaans een kortere levensduur dan bitcoin en zijn daarom minder veilig. Ze worden vaak gepromoot als investeringen met een hoger rendement dan bitcoin in fiat-termen, maar tegenover bitcoin zijn ze teleurstellend. Ze hebben geen van de eigenschappen die bitcoin zo waardevol maken, te beginnen met hun circulatievoorraad, die vaak moeilijk te beoordelen is en meestal onbeperkt is. Ze zijn in naam slechts gedecentraliseerd, maar worden over het algemeen gecontroleerd door een invloedrijke leider, een groep ontwikkelaars of durfkapitaalfirma's en bieden een vorm van governance die die decentralisatie moeilijk te bevestigen maakt.
Kan Bitcoin worden omgezet in geld?
Hoewel investeerders zich bewust moeten zijn van het feit dat het omzetten van bitcoin in cash mogelijk een belastbare gebeurtenis kan activeren en in de loop van de tijd een betreurenswaardige beslissing kan zijn, is het ongetwijfeld mogelijk om het op verschillende manieren in cash om te zetten.
Het gebruik van crypto handelsplatformen zoals Bitvavo, die externe tussenpersonen zijn, is de meest gebruikelijke manier om je bitcoin uit een portemonnee te halen en om te zetten in cash. De operatie vereist enkele KYC-stappen om je identiteit te verifiëren en te voldoen aan anti-witwasvoorschriften voordat je zelfs maar een bankrekening kunt koppelen om de relevante fiat-valuta over te maken die is gekocht met de verkoop van bitcoin.
Bitcoin Automated Teller Machines (ATMs), ook wel Bitcoin Teller Machines (BTMs) genoemd, vormen een andere manier om je bitcoin om te zetten in cash, en er zijn er wereldwijd ongeveer 38.000. Het is zo eenvoudig als het scannen van een QR-code van je Bitcoin-portemonnee via het apparaat om je bitcoin voor cash te verkopen. De kosten voor het gebruik van BTMs zijn echter veel hoger dan bij bijna elke andere methode.
Meer recentelijk overwegen banken om bitcoin aan te bieden. Met name in de VS lijken enkele grote financiële instellingen bereid te zijn hun klanten in staat te stellen bitcoin te kopen, te houden of te verkopen. De toenemende interesse van klanten in Bitcoin moedigt hen aan om deze weg te volgen, wetende dat ze anders elders zouden kijken om in bitcoin te investeren.
Onder de fintech-diensten die banken uitrollen voor Bitcoin vallen onder andere beloningen in bitcoin voor debitcards en nieuwe soorten bankrekeningen die mogelijk rente in de cryptocurrency betalen.
Hoeveel zou ik moeten investeren?
Deze vraag kan ook zo in de top 10 van meestgestelde vragen tijdens mijn coachsessies. Om te beginnen antwoord ik die vraag standaard met dezelfde zin; het is nooit verstandig om meer te investeren dan je kunt missen. Daarmee rekening houdend is de vraag hoeveel je in bitcoin moet investeren volledig gebaseerd op iemands beschikbaarheid en voorkeur. Zelfs de meest veilige investeringen brengen een zeker risico met zich mee en bitcoin vormt daarop zeker geen uitzondering. Het leren over Bitcoin kan het vertrouwen in de munt vergroten, en het doen van hele kleine aankopen (kan al vanaf €5 bij Bitvavo) kan enige vertrouwdheid met het activum bieden.
Bitcoin is een van de favoriete aankopen van kleine particuliere beleggers die hebben geleerd om minder uit te geven aan nutteloze zaken en dat geld in plaats daarvan te sparen om bitcoin te kopen. Het opzetten van regelmatige aankopen kan helpen om de angst voor te veel volatiliteit te overwinnen en beter om te gaan met prijsschommelingen. Vergeet daarbij niet om altijd geld opzij te hebben staan voor een onverwachtse maar noodzakelijke uitgaven.
Wat is het beste moment om te kopen?
Het juiste moment om de markt te timen is altijd een uitdaging; daarom is het beste moment om bitcoin te kopen wanneer je geld beschikbaar hebt om te investeren. Fundamentele en technische analyse kunnen helpen beoordelen of de prijs te hoog is; bijvoorbeeld, wanneer bitcoin te snel een all-time high (ATH) bereikt, is de kans groot dat het zal terugkeren. Het omgekeerde is ook waar, dus bitcoin kopen wanneer het daalt is altijd een goed idee als de investering voor een lange termijn is, met in gedachten dat de waarde van het activum nog verder kan dalen.
De beste en favoriete strategie van bitcoiners is om te spreiden in kosten (DCA), wat betekent dat je regelmatig betaalbaar geld toewijst, dagelijks, wekelijks of maandelijks. Op deze manier doen prijsschommelingen er niet toe en is het verschil zelfs niet merkbaar bij kleine aankopen. Toch stelt de strategie je in staat om in de loop van de tijd een aanzienlijke hoeveelheid bitcoin te verzamelen zonder veel last te voelen.
Tot slot, bewaar je Bitcoin veilig
Alle kennis over Bitcoin en uiteindelijk het kopen ervan zijn nutteloos als je het niet beveiligt. Onthoud dat vanwege de gedecentraliseerde aard van Bitcoin er geen callcenter of helpdesk zal zijn om te assisteren als je problemen hebt met het beheer ervan. Dat gezegd hebbende, is het relatief eenvoudig om je bitcoin veilig op te slaan als je een paar essentiële stappen volgt.
De eerste gouden regel van bitcoiners is om je bitcoin uit exchanges te houden. Deze moeten alleen worden gebruikt voor het omzetten in cash; daarom wordt in plaats daarvan een niet-bewaarde portemonnee aanbevolen. Met Bitcoin ben je je eigen bank en je moet altijd je private keys beveiligen. Zoals een traditioneel Bitcoin gezegde luidt: "niet jouw sleutels, niet jouw bitcoin."
De beste en meest veilige portemonnees worden bewaard in koude opslag, wat betekent dat ze offline zijn. Een private key moet nooit, om welke reden dan ook, worden opgeslagen op een computer of in de cloud. Online transacties en warme opslag (altijd online) hebben veel meer kans om te worden gehackt, en je kunt mogelijk afscheid nemen van je bitcoin.
Conclusie
Het volledige eigendom en de controle over onze financiën via Bitcoin vereisen de bereidheid en persoonlijke verantwoordelijkheid om te leren wat het is, wat het doel is en wat de belofte inhoudt. Sommige concepten kunnen in het begin een beetje moeilijk te bevatten zijn, maar na verloop van tijd zal het zich bewijzen als een lonende inspanning. Bitcoin heeft niet alleen het potentieel om het financiële welzijn van een persoon te vergroten, maar kan ook daadwerkelijk de wereld hervormen en een betere en rechtvaardigere plek maken.
Je zult dan begrijpen waarom het wordt gezien als de volgende logische stap in de evolutie van geld, een stap die feitelijk geld uit handen van regeringen haalt, of eigenlijk teruggewonnen wordt. Het is om deze reden dat de media en autoriteiten zoveel angst en wantrouwen verspreiden over Bitcoin, maar het is ook de reden waarom wij, als HODLers, geloven dat het zoveel hoop voor de mensheid brengt.
Hulp bij de aanschaf van bitcoin nodig?
Wil je zelf ook in het bezit komen van bitcoin maar is dit een te grote stap om in je eentje te zetten? Schakel de hulp van Coach Crypto in als je in jouw tempo wil over gaan tot het daadwerkelijk kopen van bitcoin. Ben je klaar om nu de eerste stap te zetten? Navigeer dan naar de Crypto Intro coachmodule. Heb je eerst nog wat vragen stel ze dan gerust via WhatsApp of stuur een e-mail naar info@coachcrypto.nl.
Comments